Придобивки за постарите луѓе вклучени во еколошко волонтирање и активности за социјализирање во градот Паркс: Прелиминарни резултати од програма во Италија

Автор: Кристина Гаљарди, Карл Пилемер, Елена Гамбела, Флавија Пичини и Паоло Фабиети

2020

Кратко резиме

Целта на оваа пилот студија беше да се истражи изводливоста на еколошката волонтерска програма која вклучува обновување на паркови и социјални активности за постарите луѓе. Постарите луѓе се соочуваат со низа предизвици, кои се движат од социјална изолација и депресија до недостаток на вежбање, како и тешка задача да создадат нова смисла во справувањето со намалувањето на виталноста и новите социјални односи, интереси и обврски. Од оваа перспектива, оваа пилот студија имаше за цел да придонесе да се истакне дали или како овие аспекти можат да бидат позитивно поврзани со организираните активности насочени кон грижата за јавните зелени површини.

Релевантност

Истражување на изводливост на еколошка волонтерска програма која вклучува обновување на парк и социјални активности за постари луѓе

Project No.: 2022-1-BG01-KA220-ADU-000085169

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.